Frankrijk, La Plagne Paradiski

  • Berichtcategorie:Reisverslag
Datum:28-01-2005 t/m 06-02-2005
Reisleiding:Gerbert van den Bosch en Steven Vale
Reisverslag:
Hotel Le Terra Nova
Van 28 januari t/m 6 februari 2005 
Amsterdamse Skivereniging.

Op vrijdagmiddag 28 januari 2005 vertrokken we vanaf het Stadionplein in Amsterdam met 16 personen. In Utrecht haalden we er nog 2 op en 3 kwamen op eigen gelegenheid naar La Plagne. Wij logeerden hier in Hotel Le Terra Nova. Al direct bij aankomst (07:45 uur) was het hier een goed toeven. Zet de bagage maar in de “salon” (een soort congresruimte) en neem dan maar lekker een kop koffie van het ontbijtbuffet in het restaurant. Langzaam werd iedereen weer een beetje wakker en dat betekende dat de sneeuw en het mooie weer begonnen te kriebelen….. Om 11:30 stond toen ook iedereen kant en klaar om te gaan skiën. Ach, zo’n eerste dag wordt het toch nooit zo laat. Even lekker “inskiën” voor de rest van de week. Ja, ja, even…. Tot 16:30 zal je bedoelen. We waren niet te stuiten!
Na terugkomst in het hotel waren alle kamers klaar en was het ineens erg rustig tot 19:00 uur want dan was de officiële ontvangst door het hotelpersoneel in de bar van het hotel.
In het Frans werd alles (voor zover we dat konden verstaan of begrijpen) tot in de puntjes verteld en uitgelegd. Na een aantal zaken in het Frans werd één van de personeelsleden vooruitgeschoven om hetzelfde verhaal in het Engels te houden. Ditmaal konden we het wel goed begrijpen, maar het leek er toch verdacht veel op dat het verhaal nu ineens veel korter was dan in het Frans. Voor ons als doorgewinterde skiers maakte dit allemaal niet zo veel uit. Het kopen van een skipas of het huren van ski’s, was op eerder op de dag al gelukt zonder de Franse uitleg. Maar ik geef toe, men probeerde ons in ieder geval wegwijs te maken in de wintersportjungle.

Diner in Le Terra NovaElke dag een overdadig buffet
Even later was het tijd voor het diner. In het restaurant stonden twee grote tafels voor ons klaar en konden we ons tegoed doen aan het overdadige buffet. Soep, salades of andere voorgerechten, verschillende hoofdgerechten die je naar eigen believen kon samenstellen, nagerechten, ijs en kaas. Kortom, voor iedereen was het elke dag weer uitzoeken wat je wilde eten. Blijkbaar maakte het skiën ons erg hongerig (of te lui om nog op te staan) want meestal waren wij de laatsten die uit het restaurant gingen. Sommigen nog even naar de bar, anderen direct naar hun bedje.

Skiën vanaf de deur van het hotel
Aangezien dit een winterSPORT vakantie was, vertrokken wij dan ook elke morgen om 09:00 uur met twee groepen vanaf de deur van het hotel op de ski’s naar de skilift. Wij moesten ook nog wel eens wachten tot de lift ging draaien, maar over het algemeen was het toch zo dat de klok van de liftbediening gelijk liep met die van ons.
Steven nam als begeleider de z.g. bikkels mee en Gerbert de mensen die voor hun plezier gingen skiën. Qua snelheid deden de groepen niet voor elkaar onder, dus werd het accent gelegd op andere zaken, zoals uitdagende zwarte pisten en interessante buckelpisten of lekker rustig over de blauwe, rode en soms zwarte pisten. Door deze verdeling kon een ieder toch elke dag die tochtjes maken die hij of zij graag wilde. OK, ik geef toe dat het ook wel eens even afzien was voor sommigen. Bijvoorbeeld die keer dat we lekker naar Les Arcs zouden gaan, het laatste stuk over een lang blauw pad tot aan de verbindingslift tussen La Plagne en Les Arcs….. Het pad bleek een afdaling te zijn die even later omhoog ging. Ach ja, even een stukje prikken.
De afdaling die ineens omhoog ging 
Nou dat stukje bleek achteraf 2 kilometer te zijn, afgaande op het bord dat de richting aangaf naar een restaurant dat wij aan het einde van de klim tegenkwamen. Uiteraard gaf dit ‘s avonds in het hotel veel reden tot hilariteit, omdat er natuurlijk ook andere manieren waren om bij die ene lift te komen. Toch heeft de andere groep niet het mooie uitzicht gehad dat wij vanaf dit pad wel hadden…..
Eén van de vele uitzichten
De overige dagen hebben wij nog wel genoten van vele andere uitzichten in dit zwaar besneeuwde, door felle zon beschenen landschap en maakten we zo lang mogelijke dagen, volop genietend van de zon en de perfecte sneeuw.

Uiteindelijk moest er toch weer een einde komen aan deze bijzonder geslaagde week en werden wij op zaterdagavond 6 februari 2005 weer door de bus opgehaald voor de deur van het hotel. Door verschillende omstandigheden was de bus ‘s morgens pas laat op zijn rust-bestemming aangekomen en moest toen nog 8 uur stilstaan ivm het rijtijdenbesluit. Het gevolg was dat wij pas om 22:45 werden opgepikt en daardoor pas om 14:30 (helaas, het was niet anders) weer terug waren in Amsterdam op het Stadionplein. Hier nam iedeeen weer afscheid van elkaar en konden we terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige week.

Gerbert
Reisinfo:
Hotel Le Terra Nova.

Hotel Le Tera Nova   

Dit *** Hotel is gelegen in Plagne Centre op ca 1900 mtr hoogte. Het hotel ligt centraal in het Wintersportgebied La Grande Plagne verbonden met het skigebied van Les Arcs-Paradiski, en op een steenworp afstand van het dorpscentrum. Vanaf het hotel vertrekt een stoeltjeslift. Er zijn verschillende pistes terug naar het dorp en 1 piste terug naar het hotel. De winkels, restaurants en bars liggen op slechts 150 meter afstand.

Beschrijving:
dit comfortabele 3-sterren hotel is mooi gedecoreerd met warme kleuren. Het geniet een grote populariteit vanwege de goede sfeer en kwaliteit. De verzorging is op basis van halfpension met ontbijtbuffet en dinerbuffet. De bar en het restaurant hebben een zonneterras met een fantastisch uitzicht op de piste aan de ene kant en het dal aan de andere kant. Het hotel is uitermate geschikt voor groepen.

Faciliteiten:
ruime entree met receptie en zitje, lift, bar (soms met entertainment), restaurant,sauna,fitness, bagagerie, en skishop.
Kamer 2 pers. Ca 20 m2: kamer met 2 persoonsbed of 2 bedden (voorkeur opgeven) en tv. Badkamer met bad of douche en fohn. Meestal apart toilet.

Aantal personen:
36 (minimum 20 deelnemers)
Vanoise Express

Skigebied:
La Plagne/Paradiski.

Kamers: (in optie)
18 x 2-persoonskamers

reisdata:
Vertrek heenreis: vrijdagavond 28.01.2005
Vertrek terugreis: zaterdagavond 05.02.2005

Prijs:
€ 790,– p.p.(onder voorbehoud)
bij minder dan 36 deelnemers met een minimum van 20 deelnemers kan een toeslag voor de RC bus worden berekend.

exclusief:
slotdiner € 23.50
toeristenbelasting € 1.09 pppd ter plaatse te voldoen.
annuleringsverzekering 4,5%

Toeslag 1 persoonskamer €100,– (op aanvraag)

Skipas:
7 dagen Paradiski- met pasfoto
Korting skipas:
vanaf 75 + gratis, korting op de arrangementsprijs € 110,–, u kunt dan zelf een gratis pas afhalen tegen overleg van een geldige legitimatie en pasfoto.

Het schitterende skigebied van La Plagne bestrijkt meer dan 200 kilometer pistes van elk kaliber. Ruim 100 liften zorgen ervoor dat u elk deel kunt ontdekken. Dit is echt een heerlijk skigebied waar skiërs van elk niveau perfect uit de voeten kunnen. Door de grootte van het gebied kunt u heerlijke tochten maken en zo elk van de verschillende dorpjes bezoeken. Ligt er een jaartje wat minder sneeuw, iets wat in La Plagne eigenlijk niet voorkomt, dan biedt de gletsjer van La Plagne op 3300 meter natuurlijk uitkomst. Vanaf vorig jaar is de Vanoise Express geopend, dit is een grote gondel die La Plagne met Les Arcs verbindt, en waardoor een nieuw skigebied genaamd Paradiski met in totaal 420 kilometer aan piste is ontstaan. Met uw skipas van het Paradiski kunt u ook 1 dag gratis skien in Tignes en Les Trois Vallees.

Paradiski aantal pistes:
12 groen – 125 blauw – 64 rood- en 31 zwart.

Liften:
Totaal 144 waarvan: 66 sleepliften-65 stoeltjesliften- 10 cabineliften en 3 gondels

Langlaufen:
Circa 163 kilometer